ANL vrea să crească vânzarea de case prin preţuri mai bune. În Bucureşti stă bine: două camere se vând cu 25.000 de euro
Posted by Fastimo on sept. 13, 2012 in Uncategorized | 0 comments
Adaptarea prețului de comercializare la zonă poate da mai multe șanse vânzărilor ANL
Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) va regândi modul de amplasare al viitoarelor locuinţe, dar şi preţul de vânzare al acestora, a spus pentru EVZ noul şef al ANL, Cosmin Ilina.
Aveţi un nou buget la ANL, uşor diminuat. Cum vor evolua investiţiile?
Rectificarea ne-a afectat şi pe noi, ca pe toată lumea. Spre finalul anului se mai întâmplă însă să vină bani către ANL. Încercăm să apelăm şi la alte surse, cum ar fi vânzarea de locuinţe din fondul pe care îl avem acum.
Câte locuinţe daţi în folosinţă în 2012?
Avem recepţionate 953 de locuinţe şi vom mai pune în funcţiune încă 800, deci menţinem nivelul din ultimii ani. În 2010 au fost date în folosinţă 1.602 de locuinţe, iar în 2011 – 1.778 de locuinţe.
La cât poate creşte procentul de autofinanţare, prin vânzare?
Am vrea să ajungem la circa 10% din bugetul total. Vrem să reevaluăm modul în care a fost construit preţul de vânzare. Până acum, acesta este valoarea de înlocuire a imobilului amendată cu anumiţi indicatori. Este însă o valoare unitară, aplicată la nivel naţional, or una este să ai o locuinţă în Bucureşti şi altceva să ai o locuinţă la Buhuşi, de exemplu. Vrem să adaptăm preţul de vânzare zonei în care se află imobilul. Acum avem un preţ unitar de 411 de euro pe metrul pătrat. Prețul unui apartament de două camere în București este de circa 25.000 de euro.
Iar chiriile cât sunt?
Chiria este de 80 de lei la garsonieră, 120 de lei la apartament de două camere şi 170 de lei la trei camere, cu mici variații. Chiriile fiind mici, oamenii sunt mulţumiţi. Unul din criteriile de eligibilitate este vârsta de 35 de ani şi atunci se pune problema dacă după 35 – 36 de ani mai poţi fi considerat tânăr, luând în calcul obiectivul nostru. Noi ne-am gândit că 18 -35 de ani ar trebui să fie targetul căruia ne adresăm. Apoi, ar trebui să existe resursele necesare ca să cumpere locuinţa sau să se mute, iar primăria să repartizeze casa altui tânăr.
Ce alte modificări veţi face?
S-au finanţat amplasamente în oraşe mici unde poate investiţia era justificată de un anumit număr de cereri. Din păcate, finanţările fiind limitate, cu noile construcţii, în viitor o să ne concentrăm în exclusivitate pe locuinţele pentru tineri în reşedinţele de judeţ şi, dacă acolo nu mai sunt terenuri, vom merge spre municipii.
Câte locuinţe sunt acum în lucru?
Circa 4.400. Dintre acestea, 800 vor fi date sigur în folosinţă în acest an. Restul au termen de predare în 2013, dar este nevoie de finanţare. Cu noile propuneri pe care le avem sperăm să ajungem măcar la 2.000 – 2.500 locuinţe date în folosinţă la anul.