Agricultura, singurul domeniu care mai absoarbe bani europeni
Postat de Fastimo in sept. 13, 2012 in Uncategorized | 0 comentarii
Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), aflat în coordonarea Ministerului Agriculturii, este singurul program finanțat din fonduri europene care se derulează în condiții normale și nu se află în pericol de a fi suspendat
În acest moment, accesarea fondurilor europene destinate României se află în impas: plățile pentru Axa de infrastructură rutieră din cadrul POS Transporturi au fost suspendate, POS pentru creșterea competitivității economice este blocat, POS pentru dezvoltarea resurselor umane (POSDRU) se află în procedură de suspendare, iar POS Mediu este ca și suspendat, în urma deficiențelor constatate de un audit efectuat de reprezentanții Comisiei Europene. La POS Regional au fost descoperite nereguli majore, care ar putea atrage măsura de infringement pentru România.
Singurul program care se mai derulează în condiții normale este Programul Național de Dezvoltare Rurală, aflat în coordonarea Ministerului Agriculturii. Acesta înregistrează, de altfel, și cel mai mare grad de accesare a fondurilor europene, cu plăți efectuate până în prezent în valoare de 3,96 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 48,71% din totalul sumei alocate pentru perioada 2007-2013 (Alocarea financiară din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, acordată pentru implementarea PNDR în perioada 2007-2013, este de 8,12 miliarde de euro, la care se adaugă contribuţia naţională de la bugetul de stat, în valoare de 1,9 miliarde de euro).
Undă verde pentru investiții în sisteme de irigații
„Secretul“ care a condus la buna derulare a acestui program constă, printre altele, în relocarea periodică a unor sume, de la o axă la alta, sau de la o măsură la alta, în funcție de solicitările celor interesați. Chiar în aceste zile, în urma unei astfel de relocări financiare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunțat că pune la dispoziţia celor care vor să investească în irigaţii şi lucrări de îmbunătăţiri funciare suma de 60 milioane de euro. Banii sunt disponibili în cadrul sesiunii ce se desfăşoară în perioada 3 septembrie – 15 octombrie 2012, pentru Măsura 125 – „Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare“.
„Este o suplimentare de fonduri pe care am mizat şi pe care am propus-o spre aprobare Comitetului de Monitorizare pentru PNDR. Modernizarea infrastructurii de irigaţii ar putea transforma agricultura în motorul economiei româneşti. În plus, pun mare accent pe optimizarea costurilor pe care fermierii le au pentru a iriga. Motoarele care funcţionează în cadrul staţiilor de pompare sunt de 20 chiar şi de 40 de ani în funcţiune, de aceea costurile pe care le au sunt extrem de mari. În acest context, modernizarea întregului sistem este vitală!“, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
Programul pentru piscicultură rămâne blocat
Din păcate, la celălalt program coordonat de MADR, și anume, Programul Operațional pentru Pescuit, lucrurile nu stau la fel de bine. Astfel, din cele 230 de milioane de euro, suma nerambursabilă alocată de UE, au fost efectuate plăți doar în valoare de 62,3 de milioane de euro. De altfel, plățile din cadrul acestui program sunt blocate încă din 13 ianuarie 2012, ca urmare a unor mari deficiențe constatate în derularea lui. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat în mai multe rânduri că, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu reprezentanții instituțiilor europene, precum și ca urmare a măsurilor pe care MADR le-a luat pentru înlăturarea neajunsurilor semnalate de auditor, speră ca, „în cel mai scurt timp, plățile să fie deblocate“. Ceea ce, iată, nu s-a întâmplat și nici nu există semne că se va întâmpla prea curând.
La fraude, suntem pe primul loc
La începutul lunii august 2012, Comisia Europeană a publicat un raport din care reiese că, în anul 2011, România s-a situat pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul cazurilor de fraudă cu fonduri europene. Pe de altă parte, potrivit ministrului afacerilor europene, Leonard Orban, din cele 225 de cazuri de fraudă constatate, doar 23,4% au fost obiectul unei decizii judiciare, ceea ce se traduce printr-o ineficiență a sistemului judiciar. Orban a atras atenția că România trebuie să-și eficientizeze sistemul care se ocupă de gestionarea fondurilor europene, pentru a detecta și a preveni cazurile de fraude încă din faza incipientă. Una peste alta, Orban consideră că, pentru România, riscul de dezangajare de fonduri europene rămâne ridicat, ajungând în prezent la circa 950 de milioane de euro. Cert este că, până la suspendarea plăților, România a accesat doar 7,81 miliarde de euro, din cele 27,52 miliarde de euro – fonduri nerambursabile alocate de UE României, pentru perioada 2007-2013.
Sursa: capital.ro